Hamilelik Öncesi Ağız ve Diş Sağlığı

Gebelik süresince anne adayının beslenmesine dikkat etmesi ve ağız diş bakımına özen göstermesi halinde, normal zamanlardan farklı diş sorunları yaşanmaz. Ancak diş bakımına yeteri kadar önem gösterilmediğinde, hamilelik süresince oluşan hormonal etkiler yüzünden ağızda zararlı olabilecek değişimler olabilir.

Bu süreçte kan ve tükürük salgısındaki asit oranı artış gösterdiğinden, diş çürüklerinde artış olabilir. Diş eti hastalıkları açısından da, riskli bir süreç yaşanır.

Gebelik öncesi tedavi edilmemiş ciddi dişeti rahatsızlıkları olan hamile kadınlarda ise erken doğum ya da düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olma riski vardır. Bu nedenle gebelik öncesi iyi bir ağız hijyeni rutininin kazanılmış olması ve dişeti tedavilerinin yapılmış olması önemlidir.

Gebeliğin özellikle ilk dönemlerinde görülen kusma ağız içinde asidik bir ortam oluşturarak dişlerde aşınmalara, hassasiyetlere ve çürüklere sebep olabilir.

Özellikle kusmayı takiben hemen dişleri fırçalamak diş yüzeyindeki aşınmaları artırabilir. Bu nedenle kusma sonrası ağız bol su ile çalkalanmalı ve dişler yarım saat sonra fırçalanmalıdır.

Anne karnındaki bebeğin diş gelişimi de dikkate alınarak, buna uygun hareket edilmelidir.

Anne adayı gebe kalmadan önce bir diş doktoruna giderek, diş ve diş etiyle ilgili sorunlarının halledilmesi sağlayarak, rahat bir gebelik süreci geçirebilir.

Hamilelik sonrası ağız ve diş sağlığı hakkında sıkça sorulan sorular

Hamileliğim sırasında diş hekimi kontrolüne gitmeli miyim?
Gebelik döneminde ağız içinde meydana gelen değişiklikler nedeniyle yaşanabilecek sorunlardan korunmak için hamileliğiniz boyunca her üç ayda bir diş hekimi kontrolünden geçmelisiniz.
Hamileliğim sırasında diş tedavilerimi yaptırabilir miyim?
Hamileliğin her döneminde gebeliğinizin takibini yapan hekimle görüşerek ve tedavinin güçlük derecesine göre yapılacak tedavilere karar verilebilir. Ancak genellikle hamileliğinizin 3. ve 6. ayları arasında diş tedavileriniz ve diş taşı temizlikleriniz yapılabilir. Gebeliğin ilk ve son üç aylık döneminde ise sadece acil tedaviler gebeliğinizin takibini yapan hekimle birlikte planlanarak yapılmalıdır.
Hamileliğim sırasında dişlerime anestezi yapılabilir mi?
Anne adayının herhangi bir alerjisi yoksa ve hamileliğin seyrinde bir problem yoksa gebeliğinizin takibini yapan hekimle görüşülerek gerekli durumlarda anestezi yapılabilir.
Hamileliğim sırasında diş röntgeni çekilebilir mi?
Bu dönemde tedavi için çok gerekli ise kurşun önlükler kullanılarak ağız içinden röntgen filmi alınabilir. Yine de mümkün oldukça röntgen ışınından kaçılması gerekir.
Her hamilelikte bir diş kaybedilir mi?

Her hamilelikte bir diş kaybedildiği düşüncesi yanlış bir inanıştan ibarettir. Bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annesinin dişlerinin çürümesine neden olduğu yönündeki söylemin her hangi bilimsel bir dayanağı yoktur.

Gebelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler dişeti hastalıklarına yatkınlığı değiştirebilir ya da kusma ve bakım eksiklikleri nedeniyle yeni çürükler oluşabilir. Ancak ağız bakımının iyi olduğu ve hekim kontrollerinin düzenli yapıldığı gebeliklerde diş kayıpları oluşması söz konusu değildir.

Hamilelik tümörü nedir?
Bunlar hormonal değişimler ve irritasyona bağlı gelişen diş eti büyümeleridir. Anne adayının beslenmesini ve ağız bakımını engelliyorsa ya da rahatsızlık veriyorsa alınabilir ancak genellikle gebelik sonrası kendiliğinden geçer.
Hamilelik döneminde ağız içi problemler nasıl önlenebilir?

Gebelik sırasında oluşabilecek diş eti problemlerinin ve diş çürüklerinin önlenmesi için düzenli ağız bakımı yapılması çok önemlidir. Günde en az iki defa dişler fırçalanmalıdır. Ara öğünlerin arttığı durumlarda özellikle de çürük yapıcı özellikteki besinler sık kullanıldığında fırçalama sayısı artırılabilir. Her gün ara yüz bakımlarının yapılması (ara yüz fırçası ve diş ipi kullanımı) ve gargaralar ile bakımın desteklenmesinde fayda vardır.

Gebelik döneminde sizin yaptığınız bakıma ek olarak diş hekimi tarafından yapılacak diş taşı temizlikleri ve kontroller de bu süre içerisinde sorun yaşamanızı engelleyecektir.

Hamilelikte dişlerimi korumak için beslenmemde nelere dikkat etmeliyim?
Gebelik döneminde dengeli beslenme önemlidir. Değişen beslenme alışkanlıkları ve çürük yapıcı özellikli gıdaların sık tüketimi (sık ara öğünler ve tatlı gıda tüketiminin artması, kuru meyve gibi) diş çürüklerinin oluşma riskini artırır. Bu nedenle bu tip gıdaların tüketimi düzenlenmeli ve ağız bakımları aksatılmamalıdır.
Sık Sorulan Sorular