Soru ve Cevaplar

Diş sağlığı için neler yapmalıyız ?
Dişlerimizi günde en az 2 defa fırçalamalıyız.
Diş beyazlatma zararlı mıdır ?
Bir diş hekimi tarafından yapılmazsa zararlı olabilir.
Diş fırçalarken ne yapmalıyız?
Günde 2 kere fırçalayın.
Ortodonti nedir?
Yanlış konumlanmış (çapraşık) dişleri ve çeneleri düzelten bilim dalıdır. Ortodonti bu alanda uzmanlaşmış doktorlar tarafından yapılmalıdır.
Dişlerin çapraşık çıkma sebebi nedir?
Bunun bir çok nedeni vardır. Çene küçük, dişler daha büyük olabilir. Dişler düzgün çıkmayabilir. Erken süt dişi kaybına bağlı olarak alttan gelecek olan daimi dişlerin yerleri muhafaza edilmediği için çapraşıklık oluşmuş olabilir.
Tel takmadan dişler düzelemez mi?
Dişleri düzeltmek, dişleri hareket ettirmeye bağlıdır. Bu da sadece braketler ve teller ile sağlanmaktadır. Tellerin görüntüsünden rahatsız olanlar için Lingual Teknik dediğimiz yöntemle (tellerin dişlerin arka yüzüne takılmasıyla) veya estetik tellerle tedavi yapılabilir.
Estetik teller (Braketler) var mıdır?
Diş renginde porselen braketler bulunmaktadır. Daha az fark edilen braketlerdir. Ayrıca dişlerin arka yüzüne takılan tellerle (Lingual braketler) de tedavi mümkündür, ancak her çapraşıklık bu işlemlerle düzeltilemez. Bu yöntemlerin maliyeti metal braketlere göre daha fazladır.
Tellerin çıkartılması acıtır mı?
Tellerin takılmasında veya çıkarılmasında hastalar herhangi bir ağrı duymazlar.
Ortodontik tedavi pahalı bir tedavi midir?
Tedavinin ödemesini kolaylaştırmak için taksit yapılıp; ödeme seçenekleri hastaya sunulur. Ortodontik tedavinin sağladığı fiziksel ve psikolojik yararların ömür boyu süregeldiğini düşünürsek, ortodonti tedavisinin iyi bir yatırım olduğu görülüyor. Bunun dışında diğer protetik tedavi seçeneklerinin yanında hastanın dişlerinin tamamının korunması sağlanır.
Ortodontik tedavi sırasında neleri yememek gerekir?
Genel olarak çocukların sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durmasını öneriyoruz. Şeker ve şekerlemeler çocuğunuzun tellerine yapışabilir. Havuç, elma ve kraker gibi sert yiyecekler braketlerin düşmesine neden olabilir. Ayrıca asitli içecekleri de önermiyoruz (kola ve benzeri içecekler)
Teller çıktıktan sonra dişlerde leke kalır mı?
Dişlerinizi tedavi boyunca düzenli ve etkili fırçalamışsanız leke kalmaz.
Telleri takmak ne kadar sürer?
Vakaya bağlı olarak, bir buçuk ile iki buçuk saat arasında değişir.
Dişler her yaşta düzelir mi?
Çenelerde bozukluk olmayıp, dişlerin diziliminde var olan bozukluklar (çapraşıklık) her yaşta düzelir. Ortopedik bozukluklarda ise; hastanın gelişim çağlarında tedavi edilmesi tavsiye edilir.
Tedavi ne kadar sürer?
Ortodonti uzun süren bir tedavi şeklidir. Problemin çeşidine göre 8-24 ay sürmektedir. Genç hastalarda bu süre daha kısa olmaktadır. Bu süre içinde ortalama olarak ayda bir kontrolü vardır.
Ortodontik tedavinin uzun vadede faydalarından bazıları nelerdir?
Ortodontik tedavi ile kişinin görünümü ve görünüşü düzeldiği için kişinin kendine olan özgüveni artmaktadır. Dişler gerekli konuma geldiğinden dolayı ağız bakımı daha rahat yapılır. Doğru dürüst temizlenemeyen diş araları vb. yüzeyler sorun almaktan çıkar. İlerde oluşabilecek diş çürükleri, dişeti hastalıkları ve diş kayıpları önlenmiş olur. Rahat çiğneme, diş aşınması ve bazı yüz ve çene ağrılarının giderilmesinde de etkin rol oynar.
Çocuğumun tel takmaya ihtiyaci olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
Çocuğunuzun dişlerinde çapraşık, sıkışık durması, üst üste binmiş olmaları, üst ya da alt çenenin diğerine göre daha fazla önde ya da geride durması ortodontik tedaviyi gösteren durumlardır. Bunun yanında çiğnemede güçlük, ağızdan nefes alma, dili ön dişlere bastırma, parmak emme alışkanlığı, ve çene kemiğinden gelen çıtırtı ve benzeri sesler de ortodontik tedavinin yapılması için yeterli etkenlerdir. Zaman zaman ortodontik tedavinin gerekliliği anlaşılamayabilir. Çocuğunuzu diş hekimi muayenesine götürmeli tedavi hakkında kesin bilgi alınarak yapılması gereken işlem uygulanmalıdır.
 
Neden çocuklar diş için bu kadar erken yaşta muayene oluyorlar?
Erken teşhis ve tedavi ile süt dişlerinde oluşan ya da oluşabilecek olan sorunlara çözümler bulunarak yerine çıkacak olan kalıcı dişlerin düzgün çıkması sağlanır. Çıkmamış dişlere yer ayrılır. Dişlerin çapraşık çıkması, kırılması önlenir. Yani sıra erken teşhis, tedavi için gereken zamanı kısaltır ve maliyeti düşürebilir.
Ortodontik tedavi çocuğumun klarnet çalmasını olumsuz etkiler mi?
Ortodontistinize, çocuğunuzun müzikle ilgili çalışmalarından mutlaka bahsedin. Ortodontist, çocuğunuzun enstrüman çalmaya devam etmesini engellemeyecek, dudak koruyucu aparatı vererek ve bunu ayarlayacaktır. Bu şekilde, klarnet çalması etkilenmeyecektir.
Teller takıldıktan sonra ağız bakımım farklı olmalı mıdır?
Normalde yaptığınız ağız bakımına göre daha fazla özen göstermeniz gerekir, diş tellerinin aralarında temizlenemeyen yüzeyler çürük oluşumunu hızlandırır. Doktorunuzun önereceği diş fırçası ve fluoridli bir diş macunu ile yine doktorunuzun göstereceği şekilde temizliğinizi yapabilirsiniz. Arayüzlerde fırçanın giremediği tel aralarını ara yüz fırçası dediğimiz özel bir fırça yardımı ile temizleyebilirsiniz.
Ortodontik Tedavinin Süresi Ne Kadardır?
Ortodontik tedavinin süresi ortalama 18-30 ay arasıdır. Tedavi süresi hastanın diş bozukluğuna, yaşına ve yapılan tedavi planlamasına göre degişkenlik gösterir. Ancak her zaman istisnai durumların olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.
Kaç yaşından sonra ortodontik tedavi yapılamaz?
Dişleri mevcut ve dişleri tutan kemikleri sağlıklı olan herkese ortodontik tedavi uygulanabilir. Çocuklukluğunda ortodontik tedavi olmamış bir çok yetişkin şimdilerde ortodontik tedavi görüyor. Bu yetişkinlerin aralarında 50-70 yaşlarında ortodontik tedavi görüp, tel taktıranlar da var. İleri teknoloji sayesinde artık küçük, şeffaf, neredeyse görünmez braketler kullanılabiliyor. Retansiyon apareyleri görünmeyen yerlere konulabiliyor. İleri cerrahi metotlar sayesinde yetişkinlerin yüz ve çene kemiklerindeki sorunlar artık rahatlıkla giderilebiliyor.
Çocuklar tel takmaya alışabilir mi?
Ortodonti tedavi gören hastalar tel kullanmakta zorlanmaz. Tel takıldıktan sonraki bir hafta içinde hastanın ağzının içinde yara oluşabilir. Ayrıca, teller her kontrolde ortodontist tarafindan işlem yapıldıktan sonra da yaralar yine oluşabilir. Ancak, çocukların çoğu modern tellere o kadar kısa sürede alışır ki; ağızlarına darbe almadıkça ya da teller sıkıştırılmadıkça tellerini fark etmezler. Kısa zaman sonra unutup; sürece alışmış olurlar.
Teller ağrı yapmaya devam edebilir mi?
Ortodontistinizle iletişim halinde olmanız, görüşmeniz gerekmektedir. Eğer çocuğunuzun ağrıları gerçekten devam ediyorsa bu bir sorunun başlangıcına işaret ediyor olabilir. Çocuğunuz tellerdeki bir maddeye karşı bir alerjik durumu varsa diş etleri renklesir, iltihaplanır ve yaralar oluşur. Ortodontistiniz bunu kontrol etmeli, gerekli bilgileri vermelidir. Ayrıca, çocuğunuz dişlerini iyi firçalamazsa da ağzında yaralar oluşabilir. Ağız hijyeninin çok iyi durumda olması ortodontik tedavi esnasında çok önemlidir. Bakımın nasıl olacağı konusunda diş hekiminiz size yardımcı olacaktır. Çocuğunuzun canı yanıyorsa bunu ortodontistinize söylemeyi unutmayın.
Teller dişleri çürütür mü?
Dişlerinizi düzenli ve etkili olarak günde en az 3 kere fırçaladığınızda çürük oluşmaz .Dişlerinizi temiz tutmadığınızda teller olmasa da dişleriniz çürüyecektir. Bundan dolayı bakım çok önemlidir. Diş telleri bakımı zorlaştırabildiği için normalden daha dikkatli bir şekilde bakım yapılmalıdır.
Teller çocukların ağzında yaralar oluşmasına neden olur mu?
Tellerin ilk takıldığı hafta çocuğunuzun dudaklarında ve ağız içinde yaralar oluşacaktır. Bu yaraları ılık tuzlu suyla çalkalatırsanız, bir ya da iki hafta içinde iyileşeceklerdir. Bir travma, darbe (vb.) sebebiyle de yaralar oluşabilir. Ancak bu yaralar çok hızlı bir şekilde iyileşecektir.
Çocuklar kaç yaşında ortodontik muayene için getirilmelidirler?
Çocuklarımızı en geç 7 yaşında diş hekimine götürmeliyiz. Küçük yaşlarda oluşabilecek sorunların önlenmesi, çocuğun diş hekimine gelme alışkanlığı edinmesi, doğru ağız bakımını öğrenmesi için 2-3 yaşından sonra diş hekiminin muayene etmesi 6 aylık kontrollerle tekrarlanması gerekmektedir. Erken yaştaki muayene her zaman tedavinin bu yaşta başlayacağı anlamına gelmez, sadece önlem için yapılmalıdır. İlk muayeneden sonra diş hekimi tedavi yerine düzenli olarak (6-12 ayda bir) çocuğunuzun yüz, çene ve diş gelişimini izleyebilir. Teşhis ve tedavi ile sonradan çıkacak kalıcı dişlerin düzgün çıkması sağlanabilir. İleride zorunlu diş çekimlerine neden olacak durumlar en baştan engellenebilir. Erken teşhis aynı zamanda tedaviyi kolaylaştırıp tedavi süresini kısaltarak tedavi maliyetini de düşürebilir.
Neden ergenlik çağındaki hızlı büyüme dönemi ortodontide çok önemlidir?
Ergenlik çağındaki hızlı büyüme dönemi; yüzün ve çene kemiklerinin en çabuk, hızla büyüdüğü ve değiştiği dönemdir. Bu dönemde yapılan ortodontik tedavide ortodontist hastanın yüz gelişimini uygun bir şekilde etkileyecektir. Yüz kemiklerinin gelişimi bitince yüz kemiklerinin konumunu degiştirmek ortodontik tedavi ile mümkün olmayabilir, ortognatik cerrahi ameliyat gerekebilir.
Teller takıldıktan sonra rahatsızlık yapar mı?
Teller ilk takıldıktan sonra rahatsızlık duyulan kısa bir alışma süresi olur. Kısa zamanda rahatsızlık ortadan kalkıp, alışma süresine geçilir. Günümüzde teller hastanın rahatı göz önünde bulundurularak geliştirilmiştir. Braketler küçük ve köşeleri yuvarlak olduğundan yanak, dudak ve dilde daha az rahatsızlık yaparlar. Teknolojideki ilerlemeler özel alaşım teller ve yayların yapılmasını sağlamış, tedaviyi daha rahat ve hızlı yapmıştır. Bu teknoloji sayesinde randevuların sayısı da azalmıştır.
Teller ağrı yapar mı?
Son 20 yılda ortodontide kullanılan diş telleri çok değişikliğe uğradı. Günümüzde kullanılan teller, eski sistemlerdeki tellere göre çok daha az ağrı yapıyor. Şu anda, teller ilk takıldığında ve sıkıştırıldığında ortaya çıkan ağrının nasıl önlenmesi gerektiğini bilmiyoruz. Fakat, modern, ince metalli döküm teller, ortodonti randevuları arasında ortaya çıkabilecek ağrıları en aza indirmeyi amaçlayarak tasarlanmıştır. Çoğu çocuk tellerinin takıldığı ilk haftada ve düzenli olarak telleri her sıkıştırıldığında ağrı çeker, bu normaldir, ancak ilk haftadan sonra büyük bir çoğunluk tel taktığını neredeyse unutur.
Tellerin takıldığı ilk haftada çocukların dikkat etmesi gereken özel bir şey var mıdır?
Ailelere tellerin takıldığı ilk haftada çocuklarının yediklerine dikkat etmelerini öneriyoruz. Çoğunlukla, çocuklara/hastalara yalnızca yumuşak besinler yemeleri ve ağızlarının bakımına dikkat etmelerini öneriririz.
Çocuğum diş telleri yüzünden komik görüneceğinden korkuyor ve tel takmak istemiyor. Tavsiyeniz nedir?
Çok sık karşılaşılan bir durum, gençler diş görünümlerine çok önem verdiklerinden dolayı tel takmak istemiyorlar. Olumlu bakmasını sağlamak için, hayatı boyunca çapraşık dişlerle yaşayacağını söyleyip; ortodontik tedavinin gerekli olduğunu belirtmeliyiz. Ayrıca hekimin yardımıyla ortodontik tedavi gören hasta örneklerini de göstererek bilgi verilmelidir. Böylece tedaviye daha olumlu bakması sağlanmalıdır. Gülümseme yüzün en önemli ifadesidir ve ortodonti tedavisi tamamlandığında çocuğunuz mükemmel bir gülümsemeye sahip olacaktır.
Diş telleri ile sakız çiğnenebilir mi?
Ortodontik tedavi boyunca genellikle sakız tavsiye etmiyoruz. Sakız tellere takılabilir ve çıkmalarına, zarar görmelerine neden olabilir. Ayrıca sakızdaki şeker (yapay tatlandırıcılı olanlar hariç) tellerin arasına girebilir ve çürük oluşumuna yol açabilir. Bununla birlikte, çocuğunuz sakız çiğnemeyi çok istiyorsa ortodontistinize danışabilirsiniz. Bazı durumlarda çocuğunuzun şekersiz, yapışmayan sakızlardan çiğnemesi mümkün olabilir. Amerikan Ortodontistler Dergisinde yayınlanan bir araştırmada, şekersiz sakızların içindeki xylitolün diş çürümelerini önlediği ve yapışmayan sakızların bazı tür tellerle çiğnenebileceği belirtilmiştir. Yine de çocuğunuzun sakız çiğnemesinin güvenli olup olmadığını bilmek çok zor. Emin olmak için ortodontistinize danışmanız gereklidir.
 
Parmak emmenin dişlere zararı var mı?
Parmak emme, dil emme, tırnak yeme, ağız solunumu gibi kötü alışkanlıklar yanlış dişsel kapanışlara neden olmaktadır. Kötü alışkanlıklar erken yaşlarda teşhis edilmeli ve uygun tedavi yöntemi gerçekleştirilip, geç dönemde kalıcı bozukluklara sebep olması engellenmelidir. Bunlar için bazı apareyler kullanılmaktadır.
Çocuğumu telleri varken dişlerini firçalamaya nasıl ikna edebilirim?
Dişlerini fırçalamazsa nefesinin kokacağını ve arkadaşlarının bunu fark edip; kendisinden uzaklaşacaklarını söyleyebilirsiniz.
Teller takıldıktan sonra nelere dikkat etmem gerekir?
Sert yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Çünkü bant ve braketlerin kırılmasına sebep olabilirler. Yapışkan yiyeceklerin yenmesini tavsiye etmiyoruz. Hem braket hem de tellerin aralarına girecekleri için bakımları temizlenmeleri çok zor olacaktır. En büyük sorunda çürük oluşumunu arttıracağı için diş kayıplarına yol açacaktır. Yiyecekleri elinizle kopararak ya da keserek küçük lokmalar halinde arka dişlerinizle yemeniz gereklidir.
Çocuğumun tel taktığı dönemde dişlerini ne sıklıkta fırçalaması gerekir?
Çocuğunuza, her yemekten sonra ve yatmadan önce dişlerini fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya devam etmesini tavsiye ediyoruz. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, özellikle çocuğunuzun telleri olduğu dönemde çok önem taşımaktadır. Çünkü yiyecekler tellere takılabilir ve çürüklere yol açabilir. Çoğu ortodontist ileride çürük oluşmasını önlemek için çocuğunuzun dişlerini florürlü jel ile fırçalamasını da önerecektir. Bunun dışında da mevcut olan ağız bakım ürünlerini ortodontistiniz size tavsiye edecektir.
Ortodontist niçin telleri yemek yerken çıkmayacak kadar sağlam monte edemez?
Ortodontistin, tedavi sonunda telleri çıkarması gerekecektir. Eğer teller çok sağlam monte edilirse, çocuğunuzun ortodontik tedavisinin sonunda çıkarılmaları mümkün olmayacaktır. Veya çıkartılırken dişleriniz zarar görecektir.
Bazı çocukların tellerinde lastik bağlar var. Lastik bağlar ne işe yarar?
Lastik bağlar çocuğunuzun dişlerini öne ya da arkaya çekmeye yarar. Örneğin, çocuğunuzun alt dişlerini öne veya arkaya çekmek için, bizim hedeflediğimiz hizanın çok dışında olan bir dişi hizalamak için ya da çocuğun ağzında bulunan bir boşluğu kapatmak için kullanılabilir. Lastik bağlar çoğunlukla ortodonti tedavisinin son dönemlerinde kullanılırlar ve ortodontistiniz bu konuda gerekli bilgiyi size verecektir.
Ortodontik tedavide lastik bağlar ne sıklıkta değiştirilmelidir?
Ortodonti tedavisinde kullanılan lastik bağlar bir kaç çiğnemeden sonra kopar. Lastik bağlar, genellikle, çocuk ağzını açtığında gerilip kopar ve çok can yakabilir. Bunu önlemenin tek yolu çocuğunuzun lastik bağlarını sık değiştirmesidir. Ortodonti hastalarına her yemekten önce lastik bağlarını çıkarmalarını ve yemekten sonra da yenilerini takmalarını öneririz. Ayrıca çocuğunuzun, lastik bağlarını uykuya yatmadan önce değiştirmesi de faydalı olacaktır.
Retansiyon apereyi neden gereklidir? Ortodontik tedaviden sonra dişler yer degiştirir mi?
Teller ilk çıkarıldığında genelde çocuğunuzun dişleri çok güzel bir şekilde hizalanmış olacaktır, ama çocuğunuzun diş etleri, kemikleri vb. henüz yeni yerlerine tam olarak oturmamış olacaktır. Retansiyon apareyi, diş etleri, kemikleri vs. tam olarak yerlerine oturana kadar, çocuğunuzun dişlerini yerinde tutmaya yarar.
Teller çocukların ağzında yaralar oluşmasına neden olur mu?
Tellerin ilk takıldığı hafta çocuğunuzun dudaklarında ve ağız içinde yaralar oluşacaktır. Bu yaraları ılık tuzlu suyla çalkalatırsanız, bir ya da iki hafta içinde iyileşeceklerdir. Bir travma, darbe (vb.) sebebiyle de yaralar oluşabilir. Ancak bu yaralar çok hızlı bir şekilde iyileşecektir.
Ortodontik yay (facebow) ne işe yarar?
Ortodontik yay çocuğunuzun azı dişlerini geriye iterek, ağzın ön kısmındaki dişler için yer açılmasını sağlar.
Tel takılan dönemde kaçınılması gereken başka aktiviteler de var mıdır?
Hastalar, ağızlarına darbe alabilecekleri fiziksel durumlardan uzak durmalılar. Boks ve güreş gibi sporlardan kaçınılması gerekir. Kavgadan da uzak durulmalıdır. Çocuğunuz herhangi bir spor aktivitesine katıldığında mutlaka ağız koruyucusu kullanmalıdır.
Çocuğum lastik bağlarını kullanmayı bırakırsa ne olur?
Ortodonti tedavisi en az bir yıl daha uzun sürer ve daha ağrılı bir süreç olur.
Teller çıkarıldıktan sonra retansiyon apareyi (retainer) takmak zorunda kalır mıyım?
Her durum farklıdır. Ortodontistiniz size uygun retansiyon apereyi tasarlayıp size açıklayacaktır. Çoğu kişinin dişleri eski çarpık durumlarına dönmek istediğinden retansiyon apereyi ile pekiştirme genellikle gereklidir. Çoğu zaman ön dişlerin arkasına görünmez bir tel yapıştırılarak dişlerin düzgün kalması sağlanabilir.
Tellerin ucundaki keskin kenarların yanaklara zarar verme olasılığı var mıdır?
Ortodonti tedavisinin baslangıcında, dişler çok fazla yer değiştirecektir. Telin uçları bazen tüpün sonundan dışarı çıkarak sivri bir kenar oluşturacaktır. Bu sivri uçlar yanak vb. yumuşak dokuları yaralamadan, ortodontistinizden düzeltmesini istemenizi öneririz. Ayrıca acil bir durumda yine ortodontistinizin size vereceği bu amaç için üretilmiş yumuşak mumlar ile ortodontistinizi görene kadar canınızın yanmasını engelleyebilirsiniz.
Çocuğum braket yutarsa ne olur?
Çocuğunuzun braket yutması genellikle ciddi bir sorun yaratmaz. Braketler genellikle tıbbi paslanmaz çelikten yapılmıştır ve çocuğunuz yuttuğunda bir sorun yaratmaması gerekir. Braket, çocuğun sindirim sisteminden geçip dışkısıyla atılacaktır. Fakat braketin nefes borusuna kaçması farklı bir durumdur. Eğer braket çocuğunuzun nefes borusuna kaçar ve ciğerlerine giderse, bu sorun yaratabilir. Bunun için, ortodontistin bir tıp doktoruna danışıp, braketi bronkoskop ile çıkarmasını istemesi gerekir.
Çocuğum lastik bağ yutarsa ne olur?
Ortodonti tedavisinde kullanılan lastik bağlar tıbbi lateks lastikten yapılmaktadır. Bu lastiğin insan vücuduna zararsız olduğu kabul edilir. Çocuğunuzun ortodontik lastik bağını yutması halinde, lastik bağ sindirim sisteminden geçip dışkıyla atılacaktır.
 
Çocuğum retansiyon apareyini kullanmazsa ne olur?
Çocuğunuz retansiyon aparatını kullanmazsa, diş etleri ve kemikleri yeni yerlerine tam olarak oturmayacaktır. Sonuç olarak da yanlış şekillendirilmiş kemikler çocuğunuzun dişlerini itecek ve hizalarının bozulmasına yol açacaktır. Yapılmış olan ortodontik tedavinin tekrarı bile gerekebilir.
Ortodontik apareyleri sadece gece takmam yeterli olur mu?
Tedavinize bağlı olarak hareketli apareylerin etkili olabilmeleri için yemek dışında sürekli takılması gerekir.
Retansiyon (sabitleme) apareyi ne işe yarar?
Retansiyon aparatının amacı ortodontik tedavi sonrasında tedavi görmüş dişlerin, teller çıkarıldıktan sonra da aynı hizada durmasını sağlamaktır. Retansiyon apareyleri ortodontistinizin size belirttiği süre kadar kullanılmalıdır, kullanılmadığı takdirde yapılan tedavinin ve düzeltilmiş dişlerin tekrar bozulması sık görülen bir durumdur.
Retansiyon apareyi ne kadar süre kullanmalıdır?
Genellikle hastalara, teller çıkarıldıktan sonra bir yıl boyunca günde 24 saat retansiyon aparatı kullanmaları tavsiye edilir. Daha sonra ise büyümenin durduğu yaşa kadar haftada birkaç gece retansiyon aparatı kullanmaya devam etmesi önerilir. Bu konuda ortodontistiniz sizin durumunuza göre tavsiyede bulunacaktır.
Teller spor yapmaya engel olur mu?
Eğer düzenli olarak yüzünüze darbe alabileceğiniz bir spor yapıyorsanız braketlerin üzerine geçen koruyucu bir aparey kullanılabilir.
Ortodontide kullanılan metallerin sağlığa zararı var mıdır?
Ortodontide kullandığımız bütün malzemeler ve metaller hastaların sağlığı düşünülerek üretilmiştir. Biyolojik uyumları yüksek olan malzemelerdir. Metale karşı alerjiniz olmadığı sürece endişe edilmesine gerek yoktur.
Ortodontik yayın (facebow) herhangi bir tehlikesi mevcut mudur?
Ortodontik yay, ortodontik başlığı kullanarak çocuğunuzun çenesinin istenilen tedaviye göre yer değiştirmesi için gerekli olan gücü sağlar. Yüksek çekişli başlık, başın üzerinde ve boynun etrafında kayışları bulunan bir ortodontik başlık çeşididir. Bir diğer çeşit de sadece boyun çevresinde kayışları olan ortodontik boyunluktur. Ortodontik boyunluk, yüksek çekişli başlığa göre daha az risklidir, ama %100 emniyetli değildir. Çocuklar çoğunlukla rahat edebilmek için ortodontik yaylarını eğmeye çalışır. Bu sırada ortodontik yayı zorlayarak zayıflatabilir ve kırılmasına neden olabilirler. Bu yüzden standart bir ortodontik yay kullanırken dikkatli olmalısınız. Ortodontistinize kırılma modülü ve/veya emniyet bağı olan ortodontik yaylar vermesi için ısrar etmenizi öneririz. Ortodontistten ortodontik yay kullanımını size dikkatlice anlatmasını isteyin. Çocuğunuzun ortodontik yayı takarken eğmediğinden ve her takışında kırılma modüllerini ya da emniyet bağlarını kullandığından emin olun. Yüksek çekişli başlıkların ortodontik yayların kırılmasına neden olduğu bilinmektedir. Nadir durumlarda, ortodontik yay parçalarının çocuğun yüzüne zarar verdiği görülmüştür. Bazı durumlarda yüksek çekişli başlıklar, ameliyata tek alternatiftir. Bu durumlarda ortodontist yüksek çekişli başlığı kullanmak zorundadır. Ebeveynlere ve çocuklara yüksek çekişli başlık kullanırken çok dikkatli olmalarını tavsiye ederiz. Ortodontik yayın doğru şekilde yerleştirilmesine dikkat edin. Çocuğunuzun emniyet bağını taktığından emin olun. Ortodontik yayın gevşeyip çocuğunuza zarar vermemesine özellikle dikkat edin. Çocuğunuz ortodontik yayın geceleri gevşediğini fark ederse, bunu hemen ortodontistinize bildirin. Ortodontik yay gecenin ortasında gevşerse, yüzde veya gözde yaralanmalara neden olabilir. Ortodontistten çocuğunuzun emniyet bağını takmasını isteyin. Ortodontik yayın çıkmasını önlemek için emniyet bağının çok sıkı olması gerekir. Çocuğunuzun emniyet bağını iyice sıktığından emin olun. Gevşeyip çocuğunuza zarar vermeyeceğinden emin olmak için ortodontik yayı deneyin.
Ortodontik yay neden kopar?
Metal eskimesi ya da yorulması denilen olay nedeniyle kopmalar olur. Bir teli yeterince çok sefer büktügünüzde tel kopar. Ortodontik yaylar, kırılmaya dayanıklı özel paslanmaz çelikten yapılır. Ancak yeteri kadar çok bükülen her tel gibi onlar da kırılır.
Tedavi Süresince Ne Sıklıkta Doktorumu Ziyaret Etmem Gerekiyor?
Ortodontik tedavinin ilk zamanlarında daha sık olmakla beraber, tedavi sürecinde ortalama 4-6 haftalık periyotlarla doktorunuzu ziyaret etmeniz yeterlidir.
Tedavi Süresince Rahatsızlık Hissedecek miyim?
Dişlerinize braketlerin takılması sırasında herhangi bir acı hissetmezsiniz. Ancak aylık kontrolleriniz esnasında dişlerinizin üzerindeki ark telleri sıkılaştırılacağından, her randevu sonrası çok kısa süreli olarak hafif bir hassasiyet hissedebilirsiniz.
Braketlerin Bakımı için Ne Yapmam Gerekiyor?
Normal ağız bakımınızı ortodonti tedavisi görürken de ihmal etmeden yerine getirmeli ve yemekten hemen sonra dişlerinizi fırçalamalısınız. Ayrıca her fırçalamadan sonra braketlerin etrafının yeterince temizlenip temizlenmediğini aynada dikkatlice kontrol etmeli, diş fırçalamanın yanı sıra her akşam diş ipiyle braketlerin ve dişlerin arasını iyice temizlemelisiniz.
Tedavi Süresince Tüketilmesi Yasak Yiyecekler Var mi?
Ortodonti tedavisi sırasında asitli içeceklerden ve tatlılardan uzak durmak gerekir. Aksi halde diş ve dişetlerinizin sağlığını korumak zorlaşacaktır. Tedavi sürecinde elma, havuç gibi sert besin maddelerini ısırarak değil, küçük parçalara ayırarak yemeniz gerekmektedir. Ayrıca yine ısırarak tüketilen sandviç, hamburger türü yiyecekleri de tedavi süresince yememek daha uygundur. Bunun yanında fındık, ceviz gibi kuruyemişlerin ve kiraz, erik, zeytin gibi çekirdekli besin maddelerinin çekirdekleri çıkarılmadan yenmesi, ağızdaki braketlere zarar verebilir.
Diş gangreni nedir?
Dişin pulpa tabakasının (sinir-damar ağı) mikroorganizmalarca işgali sonucu canlılığını kaybettiği bazı durumlarda içerdiği protein, karbonhidrat ve yağların kimyasal olaylar sonucu parçalanmasıdır. çürüğe meyilli dişlere sahip bireylerin daha çocuk yaşlardayken ilk çıkan daimi dişlerinde bile aşırı çürük sonucu pulpa gangrenine rastlanabiliyor.
Diş gangreninin sebepleri nelerdir?
Ani darbelerle dişin kırıldığı durumlarda olabildiği gibi sürekli ve yavaş yavaş etki yapan yüksek dolgular, sızıntılar, sinire ulaşan çürükler de dişin ölümüne sebep olabilir.
Diş gangreninin tedavisi var mıdır?
Dişi canlı olarak ağızda tutmak için artık çok geçtir. yapılacak tedavi şekli dişin ortasındaki bozulmuş yapıların temizlenmesidir (kanal tedavisi). en son çare ise ne yazık ki çekimdir.
Yapay dişler doğal dişlerin yerini tutar mı?
Doğal diş vücüdumuzun bir parçası olup, fonksiyon ve estetik olarak belli bir bütünlük içindedir. Yapay diş ise, diş organını taklit eder. Hiçbir zaman doğal dişin yerini tutamaz. Ancak doğal dişlerin çeşitli sebeplerle kaybedilmeleri ve fonksiyonlarını yerine getiremez oldukları durumlarda yapay dişler doğal dişlere alternatif olabilmektedir. Kısaca, doğal dişlerle yapay dişler arasındaki fark ne kadar az ise, yapay dişin o ölçüde başarılı olacağı söylenebilir.
 
Sık Sorulan Sorular